Dag van de Ondernemer 2020

Geen hoogdag, geen cadeaus aan mijn voordeur en eerlijk? Een dag zoals een ander… met onze enige, helaas intussen trouwe buddy, genaamd ‘corona’. Het zijn bijzonder harde tijden, dat hoef ik niet meer uit te leggen. Ok, je kan zeggen dat het risico en de daaruit vloeiende onzekerheid deel uit maakt van het ondernemerschap maar toch, mentaal, fysiek, weegt het vaak zwaar. Ik koos er als jonge twintiger voor om iets op te bouwen, creativiteit te uiten en risico’s te nemen en ik mag zeggen dat de afgelopen jaren uitdagend waren maar voldoening gaven. Vaak dankzij familie, vrienden, buren & klanten, waarvoor oprecht bedankt!

Ik heb geleerd niet te berusten in negatieve gevoelens, dat brengt ons geen stap vooruit. Elke dag is een nieuwe dag en een nieuwe uitdaging als ondernemer. De vrijheid en organisatie van mijn eigen leven, daar heb ik het soms wat moeilijk mee, dat geef ik gerust toe. De bedrijven Sanseveria & Barabas vragen bijzonder veel aandacht en ik moet soms leren mijn gedachten te ordenen en de deuren ‘s avonds ook in mijn hoofd te sluiten.

Ik leerde dat mij omringen met sterke mensen troef is, maar ook de grootste uitdaging in een bedrijf. Het kaf van het koren scheiden is noodzakelijk om de identiteit van mijn bedrijf te laten vertellen door mijn werknemers. Ik heb velen onder de vleugels genomen die intussen uitgevlogen zijn, sterke(re) mensen geworden zijn en stuk voor stuk keihard gewerkt hebben in één van de bedrijven.De collega-ondernemers die ik vandaag in mijn omgeving zie, zijn harde werkers. We zijn geen concurrenten maar delen successen & falingen met elkaar. De koek delen is belangrijk om op lange termijn onze sterke economie van weleer terug op de been te krijgen. Dat het lokaal belang vanuit de overheid & het stedelijk bestuur gepromoot wordt, juich ik toe. We willen in de toekomst toch allemaal nog een creatieve ondernemer als buur? Koop dus eens bij je buur, drink (post corona) een pint op de hoek van de straat en geniet van de multiculturele keuken van het nieuwe gezicht in de straat. Ook deze ondernemers hebben hun verhaal en maken deel uit van onze omgeving. Thais, Libanees, Japans, velen zijn er verzot op.

Post corona, daarover heb ik momenteel weinig perspectief. En dat betekent niet dat ik hier negatief tegenaan kijk. Jij en ik ondergaan alles en volgen de instructies van de overheid. Een overheid die het naar mijn mening best goed doet. Alhoewel de compensaties het financieel & immaterieel verlies nooit zullen dekken, wees blij met hetgeen ons aangereikt wordt.

Ik panikeer niet snel, ga niet mee in negatieve gedachten en kijk objectief naar de situatie. Maar wél als ondernemer. Dat deze pandemie het einde van mijn zaken betekent dat neem ik niet in de mond, daar denk ik zelfs niet aan. We vechten er voor, samen als team, als ondernemers.

Aan alle collega-ondernemers, Break a leg!!

Bert
Zaakvoerder Sanseveria & Barabas

Geschreven op 20/11/2020 door Bert

524