Detox + Noorwegen: een schitterende combinatie

Noorwegen triggerde mij al een tijdje, door de rust, de ruimte en de overweldigende natuur. Een leuke citytrip combineren met een ‘detox-mindset’ is geen evidentie. Ik wou dus weg van de drukbewandelde paden en massatoerisme. Na heel wat research besloot ik naar de Lofoten-eilandengroep te trekken, met Svolvær als uitvalsbasis voor mijn zesdaagse detox.

Sanseveria-Noorwegenaankomst-Svolvær.jpg#asset:389

Na twee tussenlandingen in Oslo en Bodø kom ik aan in Svolvær. In 1996 ontpopte het vissersdorp zich tot stad en die is nog volledig authentiek, op een gloednieuw Thon Hotel en wat moderne gebouwen na. Mijn verblijf kijkt uit op het water en is op-en-top Noors. De hoge, besneeuwde bergtoppen, het helderblauwe zeewater en de gekleurde huizen vormen de perfecte achtergrond voor de drukke vissershaven. Ideaal voor een detox-trip!

Sanseveria-NoorwegenSvolvær-uitzicht-airbnb.jpg#asset:382

Even Noors zijn

Noorse eilanden koud, denk je? In de zomer absoluut niet, want dan bereikt het kwik hier makkelijk 25 graden, een beetje zoals bij ons dus. In de winter is het wel anders: dan gaat de temperatuur stevig onder nul. Niet vreemd, als je weet dat de eilandengroep op zo’n 180 kilometer van de Noordpoolcirkel ligt.

Die ligging heeft nog een ander meteorologisch gevolg: de middernachtzon. De zon gaat er namelijk niet onder van eind mei tot half juli. Het is er dus ruim 1800 uur lang dag, althans wat het licht betreft. Op de Noorse bevolking heeft dat een positieve invloed: ze zijn vrolijk, energiek en opgeruimd. Bij mij zorgt het vooral voor verwarring en stelt het mijn discipline om op tijd te gaan slapen serieus op de proef. Vreemd om eens te beleven!

Sanseveria-NoorwegenVågan-Church-in-Kabelvåg.jpg#asset:381

De Noorse bevolking praat goed Engels en is van nature een hulpvaardig volk. Dat maakt reizen hier extra aangenaam. Wat de Noren nog zo typeert is bescheidenheid. Hier is iedereen gewoon zichzelf en iedereen kan doen en laten wat hij/zij wil. Dat merk je in alles: de omgang met anderen, de eenvoudige bouwstijl van de huizen, de auto’s … Ik herontdek de basis van het leven, zonder zorgen om wat anderen van je denken, en dat is echt fijn.

Beter dan een postkaart

De Lofoten bestaan uit vele kleine dorpjes dus heb je geen reisgids nodig, enkel een paar goeie stapschoenen en een dosis nieuwsgierigheid. Ik trok eropuit met maar één missie voor ogen: een van de vele postkaartlandschappen ontdekken. Je weet wel, van die scenario’s die er te mooi uit zien om waar te zijn.

Na wat rotsen klimmen en halsbrekende toeren aan de waterlijn kwam ik uit op een van de mooiste plekken die Noorwegen te bieden heeft. Wat een landschap! En stukken beter dan een postkaart, want de rust, natuur en authenticiteit zijn adembenemend in real life. Op wat nieuwe gebouwen na, waar ik overigens alle begrip voor heb gezien hun groeiende economie, beantwoorden de Lofoten qua uitzichten volledig aan de verwachtingen.

Sanseveria-NoorwegenSvolvær-town.jpg#asset:383

Zoals je eerder al las, is Svolvær een stad met vissersdorp-allures. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de Svolværgeita, de ‘geitenberg’. Zo goed als de hele economie draait hier rond de visvangst en de scheepvaart. Vooral de kabeljauwvangst is een belangrijke bron van inkomsten voor de bevolking. Aan veel huizen zie je gesjorde constructies waaraan talloze vissen hangen te drogen. Dat zorgt voor een uniek beeld en een heerlijke zilte zeegeur die de hele stad rondgaat. Het toont ook dat de geschiedenis van de Vikingen anno 2019 nog steeds verder leeft. Na maanden drogen in openlucht genieten de Noren van heerlijke zoute vis. Moet je geproefd hebben!

Sanseveria-NoorwegenHenningsvær-stokvis.jpg#asset:386

Omdat hier amper restaurants en geen bars zijn, kies ik ervoor om zelf te koken. In de lokale supermarkt vind je vooral Noorse producten. Maar de aardbeien, die komen nog steeds uit Hoogstraten! Duur? You guessed it! Scandinavische landen zijn sowieso gemiddeld 25 % duurder.

Wat de producten betreft heb je hier maar een tiende van de keuzemogelijkheden in België. Het leert mij hoe verwend wij in België wel zijn en hoe aangenaam het is om eens geen keuzestress te hebben. Nog een punt waar de Noren op verschillen in vergelijking met de Belgen is hun alcoholgebruik. Zomaar een flesje wijn of sterke drank kopen kan hier enkel in Vinmonopolet-shops, slijterijen die door de overheid uitgebaat worden en strakke openingstijden hanteren. Voor een frisse pint kan je wel nog terecht in de gewone supermarkt, oef!


Must do: Henningsvær

Dit prachtige dorp verdient volgens mij echt een plaatsje in de lijst van Unesco Werelderfgoed. Hennigsvær ligt op zo’n 25 kilometer ten zuiden van Svolvær. De perfecte afstand om met de fiets af te leggen, dacht ik. Maar dat was buiten het bergachtige landschap gerekend!

Mijn fietstochtje langs vele tussenliggende dorpjes nam al snel een paar uur in beslag en zo kwam het dat ik compleet uitgeteld in de prachtige vissershaven van Hennigsvær aankwam. Oef, hier geen moderne gebouwen. Integendeel, authentieker dan dit wordt het niet. Je voelt snel dat de Noren trots zijn op dit unieke vissersdorp, en terecht. Ik merk wat toeristen uit onze contreien op, wat erop wijst dat de streek aan buitenlandse populariteit wint. Maar genoeg verteld, van dat fietsen heb ik serieus honger gekregen!


Sanseveria-NoorwegenHenningsvær.jpg#asset:385

Tijd voor lunch dus. Dat doe ik in Lysstøperi & Café, een zalige plek waar ze niet vies zijn van innovatief ondernemen en ze dus op veel klanten kunnen rekenen. Ik wil lokaal eten en word perfect op mijn wenken bediend met een heerlijke ‘Lakssandwich’ en een ‘Kaffe Latte’. De ‘laks’, ofwel zalm, is heerlijk met eiersalade en smørrebrød om het af te werken.

Sanseveria-NoorwegenHenningsvær-bacalao.jpg#asset:387

Omdat het iets onbekend is, en omdat ik wel wat extra energie kan gebruiken na mijn urenlangse fietstocht, bestel ik een extra gerecht, ‘Bacalao’. Bacalao is een typisch Noors gerecht met gedroogde stokvis. Het is getomateerd en lekker pikant, de kers op mijn brunch-taart! Na mijn royale maaltijd laat ik mijn fiets toch maar voor wat die is. De busrit terug naar Svolvær is een pak minder uitputtend!

Sanseveria-NoorwegenHenningsvær-2.jpg#asset:388

Musea

Geheel onverwacht bezocht ik tijdens mijn reis twee musea. Het is iets wat ik niet direct met Noorwegen associeerde, maar ik ben blij dat ik het deed! Het Lofoten War Memorial Museum bijvoorbeeld is best indrukwekkend. Het museum ligt in het hartje van Svolvær en bezit een vrij uitgebreide verzameling van objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Ik aanschouwde veel, wonder boven wonder intact gebleven, kledij uit die tijd. Uit de rest van de collectie blijkt hoe wreed deze oorlog was, maar ook wat voor een bizar figuur Hitler eigenlijk was. Wist je dat hij zijn eigen kerstballen had? En dat hij een fervent Disney-verzamelaar was? Ik niet, maar na een bezoek aan dit museum wel.

Sanseveria-NoorwegenLofoten-War-Memorial-Museum.jpg#asset:384

Wat verderop, in het dorpje Kabelvåg, ontdekte ik de geschiedenis van Noorwegen in Vikingtijden. In het Lofotmuseet zie je hoe ze leefden, wat bewaard gebleven is en hoe sterk hun vloot was. Puik werk!

De Lofoten bieden je dus alles om even te detoxen, te genieten van rust, natuur en het eenvoudige leven in een vissersdorp. Een aanrader!

Geschreven op 31/07/2019 door Bert

2148