Op citytrip naar Venetië: het lokale leven!

In februari ruilde ik het pittoreske Brugge in voor het echte Venetië. De romantische reputatie die het al van oudsher heeft wordt de laatste jaren ook ondergesneeuwd met krantenkoppen zoals “Venetië verzuipt in het massatoerisme”, “The Sinking City” en “Venice says no to wheeled suitcases”. Ik liet mij er echter niet door leiden en boekte een trip naar de Romeinse lagune. Andiamo!

Gepakt en gezakt staan we na een kleine twee uur vliegen op het San Marcoplein, één van de mooiste pleinen ter wereld. Het is intussen middernacht, Venetië dommelt in, en na een zoektocht doorheen de vele steegjes en éénrichtingsstraten komen we aan in ons hotel.

Na een deugddoende nachtrust worden we gewekt door voorbij varende boten, de geur van espresso en hartverwarmende Buongiorno’s. We zijn klaar voor een Italiaans ontbijt! De Italianen houden trouw vast aan een espresso en cornetto (of croissant) als ontbijt. Wij kregen een mix van continentaal, Amerikaans & Engels ontbijt voorgeschoteld.

Struinen door pittoreske steegjes

Onze ontdekkingstocht naar het dagdagelijkse Venetiaanse leven start vanuit het centrale, bruisende San Marcoplein. Het water is onze wegwijzer en we wandelen richting Castello: de wijk waar tweejaarlijks de kunstbiënnale plaatsvindt. Hoe verder je de straten inslaat, hoe rustiger het wordt. Heerlijk! We kijken onze ogen uit op de Romeinse rijkdom en wanen ons in de tijd van toen. Dat is het Venetië waar ik naar zoek.

Creatieve ondernemers

Wat online speurwerk leidt ons naar ‘Serra dei Giardini’, een leuke sociale coöperatie die enerzijds de kweek en verkoop van planten exploiteert en anderzijds inwoners verwent met lekkers van eigen bodem. Een concept waar ik letterlijk en figuurlijk van smul! Vlakbij vind je het ‘Monumento a Giuseppe Garibaldi’. Als je goed kijkt, kan je schildpadden spotten die er in het water vertoeven.

In een van de vele pittoreske panden ontmoeten we Alice. Ze is de bezieler van @Oi_Va_Voi_studio.

De jonge vrouw tovert foto’s om tot levendige schilderijen. Uiteraard kan ik haar galerij niet verlaten zonder een kunstwerk mee te nemen.

Carnaval in Venetië

Na een frisse aperol aan de Rialto brug (een must do bij zonsondergang!) wandelen we op Alice’ aanraden de Joodse buurt in, een bruisende wijk rond het station waar je je eerste stappen op Venetiaanse bodem zet. Een leuke buurt, maar duidelijk het toeristische hart van de stad. Ons bezoek valt pal in de carnavalsperiode en de Italianen plaatsen overal hekken om de menigte orderlijk door de straatjes te leiden. Ergens schrikwekkend, maar het heeft ook wel iets: zowel toeristen als locals zijn gekleed in de kleurrijke gewaden en dragen mysterieuze maskers. Sfeer ten top!


In Castello mag je de ‘Chiesa di San Pietro di Castello’ zeker niet overslaan, het is een van de mooiste kathedralen in de omgeving. Tip: schaf de Choruspass aan. Daarmee kan je goedkoper alle kerken binnen het rijk bezoeken. Een bezoekje kost anders telkens zo’n €3.

Het vergeten deel

Op dag twee verkennen we Giudecca, in de volksmond ‘de zevende Sestriere’, of ‘het vergeten deel van Venetië’. En je voelt je hier en daar wel wat verloren. Het is zoeken naar fotogenieke plaatsjes maar wie zoekt, die vindt! Breng een bezoek aan de rooftop skyline bar van het Hilton of spot het Cipriani hotel waar George Clooney zijn huwelijksnacht beleefde. De bedrijvigheid van weleer maakte hier plaats voor dure hotels met zicht op de stad. Installeer je hier even op de kade en geniet van wat rust.

De kanalen van Venetië

We zouden het bijna vergeten, maar Venetië is uiteraard de “stad van het water”. Een verkenning van op de kanalen mag hier dus absoluut niet ontbreken. Ik kies voor een driedaagse pas voor de Vaporetto of waterbus. Hier kan je overal mee op- en afstappen.

Zo varen we de Canal Grande af met een rasechte Venetiaan Massimo! Hij vertelt ons over de vele paleizen, de families en roemrijke geschiedenis. Deze unieke boottocht kost €45 per persoon.


Zalig genieten

Onze intense wandelingen wisselen we af met wat guilty pleasure bij ‘Florian’, een befaamde een eeuwenoude zaak op de Campanile di San Marco. Gelukkig botsen we niet op een lange wachtrij! We vervoegen ons bij de vele toeristen en Venetianen.

Ons hoogtepunt bereiken we echter tijdens een fijne brunch bij restaurant ‘Quadri’ op het San Marcoplein. Met een live orkest naast je oren, slurpend aan een cappuccino beleef je Venetië op zijn top!


De leukste adresjes in Venetië

Alice’s Art studio - Fondamaenta Sant’Anna 996a, Venice (@oi_va_voi_studio)

Serra dei Giardini - Viale Giuseppe Garibaldi, 1254, Venice (@serra_dei_giardini)

Ristorante Enoteca La Colombina – Cannaregio 1828, Venice (topper!)

Caffè Rialto – Ponte di Rialto, Venice (ideaal voor aperitief en zonsondergang)

60/40 Food Shop – Dorsoduro 129/a Venice (lekkere smoothie & lunch to go)

Gran Caffè Quadri – Piazza San Marco 121, Venice

Caffè Florian – Piazza San Marco, Venice

Geschreven op 09/03/2020 door Bert

1900