The New York dream!

New York, “the city that never sleeps”, tot ieders verbeelding spreekt en dé hoogmis is voor foodies. Tijd om weer even af te zakken naar The Big Apple!

Na een fijne vlucht met Brussels Airlines nemen we onze intrek in een AirBnB vlakbij Central Park. Het is de derde week van januari en de ijzige wind raast ons langs de oren! We zijn goed ingeduffeld en hebben enkele mooie to do’s en to sees op de planning staan.

In de straten van New York rijgt het ene leuke adresje zich aan de andere heerlijke foodstore. Er is dus heel wat dat je niet mag missen bij je bezoek aan deze wereldstad. Op zoek naar heerlijke adresjes in New York? Ik gids je met plezier door mijn ervaringen, tips en tricks (wie goed meekijkt, telt er zo’n 40).

We want more bagels! Want van bagels krijg je nooit genoeg …

  • Bij Black Seed lijkt het alsof je een atelier binnenstapt - de keuken paalt aan de voordeur - en je belandt in de kern van bedrijvigheid. Take a seat and relax! De bagels zijn er kraakvers en zoals het moet. Het is een no-nonsense store met een positieve vibe. Nummer één bagelzaak in de stad wat mij betreft! De zaak heeft alleen, en dringend, nog wat zorg en liefde nodig.


  • In de wijk Kips Bay, centraal in East Side Manhattan, spotten we een echte ‘Snapple Bagel Truck’: een old school truck die rondreist in New York. Je wordt er op en top Amerikaans bediend door middle aged staff. De lage prijzen en de charmante uitstraling van de truck zijn zeer toegankelijk voor New Yorkers en toeristen. Door de charme die het heeft, kijk je de mindere kwaliteit wat meer door de vingers.
  • Ga voor een Amerikaanse beleving naar vaste waarde Murry’s Bagels in Greenwich Village, Lower Manhattan. In die alternatieve wijk ontpopten zich veel hippe tenten. Het heeft iets weg van een typisch Amerikaanse diner: een taverne waar je kan ontbijten in 50’s style. Wat mag je dan verwachten?
    • Filterkoffie, de Amerikaanse ‘Americano’, uitgedroogde viennoisserie en een afgeleefd interieur.
    • Ruim aanbod aan verse bagels met o.a. natuur, sesam- en maanzaad, rozijnen … Je kan er zelf je bagel, sandwich en/of salade samenstellen. Een gekende marketingtechniek om de basisprijs bewust laag te afficheren.
    • Merchandising on point: gepersonaliseerde take away opties en inpakpapier for the win!
    • Vriendelijke en behulpzame bediening stuurt aan op een vlotte bediening (ook al is het er zeer druk).
  • Bij de keten Absolute Bagels eten we lekkere bagels, en de spreads zijn smaakvol en kleurrijk. Door gebruik van vetstof bij het bakproces liggen ze echter een stuk zwaarder op de maag.
  • Stel zelf je bagel of salade samen bij take away shop Nussbaum & Wu: aardbeien cream cheese, cream cheese van zongedroogde tomaten of van olijven … Bring it on!
  • Een bagelshop om U tegen te zeggen, dat is Zucker’s Bakery, een Israëlische keten van bagelshops. Ze profileren zich als makers van the authentic NY bagels wat voor ons natuurlijk als muziek in de oren klinkt. We proeven hier de cinnamon rolls. Super lekker! Het kader, de sfeer, de staff: het plaatje zat goed! Eind juni 2018 sloot deze locatie na zeven jaar. Maar, niet getreurd, ze hebben nog 4 andere locaties in de stad.
  • Sinds een eeuw cateraar van fishy appetizers, delicatessen, bagels en Joodse liefde: Russ and Daughters. Het interieur is er onveranderd en dat maakt deze zaak tot één van de toeristische hotspots!
  • Bij The Davidovich Bakery kies je je bagel én je schmears. Hier heb je zeven verschillende cream cheese smaken. We kiezen voor The Elvis Bagel (met peanut butter, banaan & honing) & The Davidovich Bagel (lox, cream cheese, bindsla, kappertjes, rode ui en tomaat). Lekker!
  • Laat je verleiden door al het zoets in The Little Cupcake Bakeshop. De grote American Pie’s staan hier rijkelijk geëtaleerd. Ze verkopen zelf een Everything Bagel with cream cheese inside, en toch lijkt dit alles niet op een bagel. Jammer!



And there’s more …. food!

  • Misschien wel een beetje een foodwalhalla, dat is Chelsea Market. Een quote die het winkelcentrum weerspiegelt “I’m not have one glass, I’m having three, it’s called a tasting + it’s classy”. Geniet van de rijkdom van het aanbod en de eetbare schatten.
  • Leef je uit bij The Fat Witch. Je vindt er homemade brownies, crumble-cookies en chocolade zoetigheden. Hier laten we ons verleiden aan PB & J Witch brownie (raspberry jam & peanut butter) & Vegan Witch Brownies. Perfect van smaak!
  • Snuif de oosterse sfeer op bij Seed & Mill voor homemade halva & tahini. Halva is een zoetigheid met als hoofdingrediënt sesamzaad. Dat wordt geroosterd en gemengd met suiker, honing en plantaardige olie. Je mag deze Turkse zoetigheid niet missen! Tahini is sesampasta die te vergelijken is met de Nederlandse pindakaas.
  • De heerlijke farmstand en het stoere Dickson’s. The Whole animal butcher charcuterie & kitchen weet perfect een winkel en foodbar te combineren. De branding wordt kracht bijgezet met de Salt & pepper Beef Jerky’s en oversized hoodies. Als je nu echt dacht dat we als Belgen moeten onderdoen voor The Big Apple, denk gauw iets anders. Hier staat promintent geëtaleerd: “Brussels sprouts with Grana Padano” (Italiaanse harde kaas). Smaakte hee-eerlijk!
  • Even weg van de drukte vind je Los Mariscos, een overheerlijke fish & chips bar. Het verdient je bezoek! Caviar, tientallen soorten oesters, zalms … alles smaakvol gepresenteerd.
  • Welkom bij Indie Fresh! Een concept met fresh als middle name (wat ben ik er jaloers op!).We aten een acaí protein bowl. Misschien wat ongelukkig verpakt in een plastic “emmermodel” maar perfect van smaak! Het heeft conceptueel echter weinig om het lijf, heel industrieel en het is gebaseerd op take away voor het business segment. Nu, met het Google hoofdgebouw vlakbij, zit dit concept op de juiste plaats.
  • The Green Roll voor sushi, sushi en nog eens sushi! Allemaal kraakvers.
  • In Chalait kan je terecht voor matcha, koffie, ontbijt en lunch!
  • The Cookshop was tegen alle online aanbevelingen in voor ons niet geslaagd. De prijs strookte niet met de kwaliteit en ook de combinaties vielen tegen (maar dat is een persoonlijke mening).
  • Strak in het pak gaan we dineren bij Dovetail. Hier commentaar op leveren zou decadent zijn!
  • The City Bakery in Midtown Manhattan is een groot en hoog pand dat meteen tot de verbeelding spreekt. Zoals in veel zaken hier is het een komen en gaan van klanten, vooral take away. Hun huisgemaakte pretzel croissants zijn ver buiten NYC gekend en ze blinken uit in hot chocolate (volgens mij hebben ze de kleinste chocolate room van de wereld). Helaas lezen we online dat The City Bakery het faillissement aanvroeg in oktober 2019.
  • Lunchen doe je bij The Butcher’s Daughter: innovatief, verse producten en een huiselijke sfeer. Het sluit perfect aan bij de Sanseveria filosofie! We kiezen voor een smashed avocado toast met een sunny side up egg. Het zevengranenbrood smaakt eigenwijs, hun huisspecialiteit! Daarna kiezen we nog een spicy kale Ceaser salad: verrukkelijk!
  • Bezoek een Wafels & Dinges, een Belgisch concept. Petje af voor wat hij heeft gerealiseerd! Je merkt dat het aanslaat bij Amerikanen en ik moet zeggen: de zoete ‘Dinges’ vullen perfect de ‘Wafel’ aan. Congrats!
  • De veganistische spot Champs Diner in Brooklyn heeft een prachtig interieur! Het lijkt wel Moe’s Tavern uit The Simpsons. De sfeer is er top, exact wat ik zoek! De Amerikaanse fries met eggs Benedict & ham, de pancakes met bacon & hotdogs slaan aan. Dit is Brooklyn! Tip voor de liefhebbers: de koffie is bottomless (wordt dus telkens bijgevuld).
  • In The Featherweight, een speakeasy bar in Downtown Brooklyn, bots je bijna letterlijk op een stalen graffitideur met een veer en rode spot op. We dalen af naar de onderwereld en genieten van buitengewone cocktails!
  • Bij Maman, spreek het gerust uit op zijn Frans, eet je heerlijke quiches, quinoa en verse soep. De oude stijl van les campagnes de douce France is zelf doorgetrokken tot het toilet.
  • Eet een heerlijke steak bij Peter Luger. Prijzig maar hemels voor meatlovers! Je vindt hun authentieke restaurant op Broadway.
  • In de stad merk je ongetwijfeld pressed juicery shops op. Ze bieden telkens heerlijke cold pressed juices aan die perfect van smaak zijn. Feels like a salad in a bottle!
  • Op Broadway 2880 brunch je bij The Community. We lieten ons verleiden door classic pancakes & Huevos Rancheros, een subliem Mexicaans gerecht met zwarte bonen, eieren, guacamole, ijsbergsla & tortilla’s.
  • Op aanraden van verschillende blogs: Levain’ Bakery, sinds 1995 een vaste waarde in New York voor hun dagelijks kraakverse cookies waarbij de dough absoluut hun stokpaardje is. Sinds enkele jaren heeft deze bakkerijketen ook vestigingen in Europa (waaronder Brussel).
  • Bij Central Park vind je Le Pain Quotidien. Ons Belgenland hoeft hier niet onder te doen. Het is fantastisch om hier te stoppen voor een koffietje en wat winterzon mee te pikken! In het meest zuidelijke punt van het park laten we ons verleiden door de “crèmekar” van Wafels & Dinges (tweede keer :)
  • Toro is een Spaans tapasconcept in Chelsea waar we lekker aten. Kort & bondig, zoals hier op restaurant wordt gegaan.
  • Een snelle hap? Ga naar het piepkleine Superiority burgers voor take away. Dat je bergen werk kan verzetten in een beperkte ruimte, moet je ons niet vertellen. Maar dat je een gezelschap van vier mensen gezellig op twee vierkante meter plooit, dat zagen we niet eerder! Vier burgers, grilled yuba in a boat or on a roll en twee salades. We tellen vier personeelsleden op … 30 vierkante meter. Het werkt, chapeau!
  • Je kan niet naar New York gaan zonder een bezoek te brengen aan Katz’s Delicatessen. Ga er voor een outstanding diner (er is plaats voor zo’n 100 personen). Let op, op toeristische hoogdagen is het hier aanschuiven geblazen. Ik eet er een Pastrami sandwich, en die is zoals het hoort. Het concept is cool, authentiek Amerikaans en hipper dan ooit. Bezoek dit eerder voor het concept dan voor de maaltijd!
  • In de Noho buurt proeven we een Joodse Special Knish bij Yonah Schimmel Knish Bakery. Ze serveren de Joodse onion potato special al sinds 1910 en de tijd bleef ook hier een beetje stilstaan …
  • Geheel in Franse stijl drinken we een Bloody Mary bij Cherche Midi. We lezen tegenstrijdige beoordelingen, maar vonden het geslaagd!
  • Één van New York’s beste Burger Joints vind je in Le Parker Meridien Hotel. En het tart elke verbeelding: een 4-sterren classificatie in het upperscale segment. Achter een groot gordijn ontdek je deze topper. “Boenk er op”, in alle talen geslaagd. Hier aten we lekker vettig en hadden we beire veel lol. Het voelde zo hard aan als Mc Donalds, en toch zoveel authentieker en beter.
  • Lik je duimen en vingers af bij Tratorria Italienne. Jawel, je leest het goed, dat vind je hier niet vaak! Het bleek dan ook iets duurder te zijn.
  • Schuif (lang) aan bij Jack’s Wife Frieda. Het lijkt alsof iedereen hier komt brunchen (we gaan op een zaterdag). De Rosewater Waffle met Libanese yoghurt, The Mediterranean Breakfast met labne en pitabrood, toast avocado en nog wat eitjes en drinks waren fantastisch! We raden een bezoek aan de zaak absoluut aan. Je vindt ze zowel in West Village, als in Soho en Chelsea.


To do’s en to sees you can’t miss!

  • Oreo’s! Die ken je toch? Spot de oude Oreo fabriek (de huidige Chelsea Market). Het is dé Amerikaanse lekkernij zoals wij Lotus kennen.

  • De imposante gebouwen van wereldgigant Google.

  • De Church of Our Lady of Guadalupe, een rooms-katholieke kerk, is een bezoekje waard!
  • Ontdek High Line Park, een uitgestrekt park op de verhoogde treinsporen in het Meatpacking District van Manhattan. Naast de vele vergezichten vind je ook veel kunst op deze route. Een rustpunt in de drukte van de stad en in de zomer de uitvalsbasis voor een lunch in de buitenlucht.
  • Stop op 5th Avenue zeker bij de New York Library en het Central Station of New York. Het zijn iconische gebouwen die nog dienst doen en het is er bijgevolg erg druk!
    • Met bijna 70 sporen en 44 perrons is dit hoofdstation de gangmaker in de buurt!
    • Bij Meyers Bageri smul je van een heerlijke Grab & Go toasts. Zelden zoveel lekkers zo mooi gepresenteerd gezien in een Grab & Go shop.
  • Breng een bezoekje aan The Channel Gardens, ook in Rockefeller Center. Bij valavond is dit zakendistrict hallucinant druk!
  • Beschouw de wolkenkrabber Trump Tower.
  • Pik een musical mee op Broadway in The Ambassador Theatre. We wanen ons in de jaren ’20 en genieten van de musical Chicago. Zo’n show duurt al gauw 2,5 uur en vanaf 80 dollar. Ze spelen 5 dagen in de week en soms meerdere keren per dag.
  • Geniet na van Times Square by night!
  • De buurt Nolita. Deze buurt wordt bij de New Yorkers omschreven als trendy, chique en vol unieke boetieks en woonwinkels. In het weekend spot je traditioneel veel straatverkopers in Prince Street. Love it or …!
  • Ooit al een winkel gespot die gespecialiseerd is in kassa’s? Wel, je spot hem in Grand Street ter hoogte van nummer 244. Twee generaties ondernemers entertainen je met hun verhalen en geschiedenis van de stad. Tientallen kassa’s staan soms in 6 lagen hoog geëtaleerd. Het lijkt bijna een museum!


Good to know!

  • Bagels zijn in oorsprong voor Amerikanen echt gelinkt aan streetfood. Overal zien we groots geafficheerde fast food deals aan dumpingprijzen en toch voelt het niet aan als storend. Het hoort duidelijk bij The Big Apple.
  • Schmears is het Germaans woord dat duidt op wat je op je bagel smeert. Doorgaans heb je telkens ruime keuze!
  • New York is de stad van zakenmensen, glitter and glamour. Vergelijk het nooit met onze bourgondische eetcultuur. Terwijl wij vaker genieten van tafelen, de sfeer en de gerechten, is het voor New Yorkers vaak business-related en een praktisch gebeuren. Het gaat dus allemaal een pak sneller dan bij ons. Geef aan als je rustiger wil tafelen en druk dit door. De druk was voor ons storend.
  • Elke hippe tent is hier uitgerust met Apple Pay en de laatste nieuwe snufjes voor kassasystemen. Als je de bon wil dan kan je er voor kiezen om die per mail te ontvangen. Geen papieren meer!
  • Onderschat het drukke verkeer in de stad niet. De metro is een goeie optie en brengt je overal naartoe. Een Uber daarentegen zet je nog dichter bij je bestemming af.
  • Auto’s worden vaak geparkeerd boven elkaar volgens een ingenieus parkeersysteem.
  • New York bezit een aantal private hospitals. Amerikanen genieten niet de sociale zekerheid zoals wij dit kennen in België. De private ziekenhuizen zijn vaak al voor welgestelde New Yorkers.
  • Spot de vele dog sitters & dog walkers! Hilarious! Er staat duidelijk geen maximum op het aantal honden per wandeling.
  • In The Big Apple lijkt alles wel huge. Overal aanschouw je grote reclamepanelen. Best impressionant, vooral op Time Square! Verder zie je veel glitter and glamour. Denk hierbij aan het New York van Frank Sinatra: de cinema’s, het nachtleven, de concerten, cabarets …
  • Reken altijd op (verplichte) tips bij elk bezoek in een horecazaak. Naargelang jouw tevredenheid geef je tussen de 7% en 20% op het totaal. Het personeel zal je dankbaar zijn!


Geschreven op 31/01/2017 door Bert

1800