Ultieme tips om te eten en te doen in Tel Aviv-Jaffa & Jeruzalem

Begin 2018 trokken Céline en ik, Bert, richting Tel Aviv-Jaffa in Israël. De stad is ideaal voor een korte, betaalbare en hippe citytrip. Via Brussels Airlines vlogen we in zo’n 5 uur rechtstreeks naar Gurion in Tel Aviv voor € 330 p.p. heen en terug. De warme zon van het Midden-Oosten zorgde voor een aangenaam weer. De maand juni is een heerlijke periode om af te reizen!

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Bert-Celine.jpg#asset:255


Als je Tel Aviv bezoekt merk je snel dat de stad grote tegenstellingen kent: gemoderniseerde wijken wisselen af met verlaten, maar charmante wijken. Je maakt er kennis met de lokale bevolking, maar je ontmoet er ook ‘de hipsters’. En niet te vergeten: ‘lisromm’ of ‘ontspannen zijn’. Ontsnap even aan het haastige leven uit onze westerse wereld. Met die positieve ingesteldheid geniet je volop het magnifieke Tel Aviv.

Heerlijk (culinair) vertoeven in de oude havenstad Jaffa

We logeerden in de prachtige Airbnb van Dalit in het hartje van Jaffa, een oude havenstad maar heerlijk hippe wijk in Tel Aviv. Je slentert er door smalle straatjes en je spot er urban paintings, gezellige bars en trendy restaurants. ‘Hipster’ staat hier voor jonge, innovatieve horecazaken waar kwalitatieve voeding primeert op uitstraling van de zaak. De nonchalante inrichting zorgt net voor die authentieke beleving waardoor je je een echte local voelt.

Je ademt en proeft overal de authentieke sfeer van de oude stadswijk. Jaffa, in het Hebreeuws Yafo, betekent dan ook niet voor niks ‘mooi’. Een must-do hier: het net geopende ‘Setai Hotel’ bezoeken, één van de mooiste hotels van Israël in koloniale stijl, dat het rijke verleden van Jaffa omarmt. Als ‘echte rotten’ in het vak konden we dat niet overslaan. Bezoek in dit stadsdeel zeker ook de Vlooienmarkt, helemaal “Instagramproof”.

Verken de commerciële Rotschild Boulevard

Doorheen een groot deel van het toeristische centrum loopt de Rotschild Boulevard: een weelderig ogende straat met leuke food- en drinkspots. Ideaal om even uit te blazen. De fruitbars, met fruit dat hangt te rijpen, springen meteen in het oog. In een Hebreeuwse bar genoten we van de lokale drank ‘Ayran’: een typische, niet zoete, yoghurtdrank die de perfecte verfrissing bood.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Ayran.jpg#asset:243


Zonnebaden op het Alma Beach strand

Wil je even languit van de zon genieten? Alma Beach is heerlijk om te zonnebaden. Hier tref je zowel locals als toeristen aan. En het strand kijkt prachtig uit op de oude wijk Jaffa.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Alma-Beach.jpg#asset:253Wat te eten in Tel Aviv? Wij geven onze beste foodie hotspots

Tel Aviv is echt dé perfecte citytrip voor foodies. We verwachtten veel van de rijke internationale keuken. We gingen ‘totally local’ en we werden absoluut niet teleurgesteld. De prijzen voor een restaurantbezoek zijn vergelijkbaar als bij ons. Het grootste verschil is de eetcultuur: terwijl wij graag uitgebreid ‘tafelen’, eet je in Israël toegankelijker en sneller.

Voor mij is hummus puur Israëlische keuken. En het is heerlijk in combinatie met pittabrood en verse groenten, dé ideale aanvulling bij een Isräelische brunch. Israëliërs zijn ook verzot op ‘baba ganoush' en ‘labne’. Baba ganoush komt uit de Libanese keuken en is een salade met rokerige aubergines, sesampasta en lokale specerijen. Labne is een hartige, uitgelekte en ingedikte yoghurt.


We nemen je graag mee naar de food hotspots die we ontdekten en je zeker niet mag missen! We zetten enkele heerlijke adresjes voor jou op een rij:

 • La Farina presenteert o.a. brood, pizza’s, gebak en koekjes. Wij proefden hun heerlijke bagels: kraakvers, getoast en met creamcheese. Na bijna 5 jaar bagels, ken ik intussen de juiste smaken en deze was helemaal ‘comme il faut’. De ‘Italian inspired bakery’ bevindt zich in de Sarona Market, een hipster indoor markt vlakbij Tel Aviv Museum of Art (stadswijk: Hakirya) met populaire foodshops. Je vindt er o.a. heerlijke smoothies, candy en hummus stores.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-La-farina-Sarona-Market.jpg#asset:248

 • Vlakbij de Sarona Market, bots je op Tal Bagels. Alhoewel de naam ‘very American’ klinkt, is het toch van Israëlische hand. Hoofdzakelijk mannelijke waiters bedienen je van achter een toonbank die gevuld is met verse spreads, groenten, vegan bereidingen … We aten er een bagel met guacamole, tomaat en mozzarella. Basic, maar vers en heel erg lekker. Ideaal voor een stevige lokale brunch.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Tag-Bagels.jpg#asset:246


 • De Dallal Bakery (wijk Neve Tzedek) is een authentieke bakkerij met fijne patisserie, heerlijke croissants en verrukkelijke koffie. Hun interieur is absoluut verbazingwekkend. En ook hun desserten, niet te zoet en met een Israëlische toets, zijn om je duimen en vingers bij af te likken.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Dallal-Bakery.jpg#asset:249


 • Een op en top vriendelijke dame schenkt heerlijke koffie en gebak in het statige pand Milk. En vlakbij vind je het ‘Market House hotel’, een surprising boutique hotel. Een kijkje waard!
 • In Nola word je verwend met ‘pumpkin pie’ en pancakes. Een aanrader van locals.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Puaa.jpg#asset:257


 • Zet dit bovenaan je lijstje, onze absolute topper in Tel Aviv: Puaa, een aantrekkelijk concept volledig in het Hebreeuws. Op de uitgebreide menukaart vind je mediterrane en Israëlische gerechten. Absoluut verrukkelijk. Heel populair voor ontbijt, lunch, brunch en diner. De top bediening maakt het plaatje compleet. De keuze om Hebreeuws als voertaal te gebruiken, betekent je zaak sterk lokaal profileren. Good job!

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-AvivPuaa-edit.jpg#asset:276


 • Schuin tegenover Puaa moet je zeker de eigentijdse Flea Market bezoeken. Je komt er terecht in een fijne delicatessenzaak met wereldproducten en een leuke bloemenshop. Dit is ondernemen in de 21ste eeuw!


Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Flea-market.jpg#asset:251


 • In café Xoho start je de dag met een stevig lekker onbijt. Op onze borden? Een healthy granola bowl en een bagel met creamcheese, portobello champignons en gebakken eieren.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Xoho.jpg#asset:244

 • Natuurlijk vonden we in Tel Aviv ook een rooftop pool. Wij draaiden af naar het 5-sterrenhotel The Norman: een prachtig hotel dat de rijkdom van de jaren ’20 etaleert. Een ideale stopplaats voor een rustige lunch.
 • Asia, een hotspot van een succesvol business koppel die we zeker wilden uitproberen. We lieten ons al verleiden door de lokale sfeer en culinair Oosters eten. Helaas, we botsten op een echte tourist trap. Met één letter extra, vreemd verweven in het logo, belandden we in het verkeerde restaurant. Hier liep alles van begin tot einde fout. Van een echte domper gesproken!
 • Aan de baai van Jaffa gingen we voor een slaapmutsje bij Container. Check zeker het iets verder gelegen Abrasha park. Tijdens ons bezoek zaten er zo’n 100 mensen rustig te genieten van een openluchtfilm met uitgestrekte zee op de achtergrond.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Container.jpg#asset:254

 • Restaurant Jericho is de aanrader voor een superlekker diner, heerlijke wijn en correcte bediening. Je betaalt hier bijna dubbel zo veel als op andere plaatsen, maar de kwalitatieve keuken is het meer dan waard. Good to know: let op de bloempotten op het terras. De straatkatten doen hier hun behoefte in, niet aangenaam als je er te dicht bij zit.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Jericho.jpg#asset:245

 • Het eigenwijze, extravagante Bana serveert 100% vegan gerechten in een gezellig kader en is ingericht met eenvoudige materialen. De knusse tuin maakt het plaatje idyllisch.
Dagtrip naar Jeruzalem

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Jeruzalem-hotspots.jpg#asset:252

Heb je tijd voor een dagtrip vanuit Tel Aviv? Een uurtje verder ligt Jeruzalem en het transport tussen beide steden is uitstekend georganiseerd via comfortabel busvervoer. Een retourticketje kost amper €7,77.

De highlights voor een blitsbezoek aan Jeruzalem:

 • Kuier door het oude stadsgedeelte en sleep je mee door de rijkelijke geuren van specerijen, leer en lokale producten.
 • De westmuur, bij ons beter bekend als ‘de klaagmuur’, in het oude stadsgedeelte. Strikt mannen en vrouwen gescheiden! Hier voel je (zeker aan de mannenkant) de intensiteit van de biddende joden.

Jeruzalem is opmerkelijk drukker dan Tel Aviv en ook het restaurantaanbod is hier beperkter. Na een lange zoektocht vonden we een heerlijke salade bij Mr. Green – Salads & Bagels (Yafo Road). Een fantastisch concept dat op de 7de plaats pronkt van de 10 beste deli’s in de stad. Bovendien behoort dit (take-away) restaurant tot de lijst van de Mehadrin restaurants: het strengste level waarop men ‘kosjer’ voedsel behandelt. Verwacht hier echter geen bediening, geen glimlach, noch enige sympathie voor klanten.

Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Jeruzalem-must-visit.jpg#asset:247Sanseveria-Bagelsalon-Brugge-Oostende-Tel-Aviv-Jeruzalem-citytrip.jpg#asset:250


We waren erg onder de indruk van Tel Aviv en Jeruzalem en raden Israël ook absoluut aan!

Geschreven op 18/03/2019 door Bert

2336