Kaapstad, “South Africa’s beloved Mommy”

In januari 2018 trok ik voor een lokale foodtrip naar één van de top 5 reisbestemmingen ter wereld: Kaapstad. Na de drukte van de kerstperiode en bijhordende kalkoendiners kijk ik er erg naar uit! Terwijl het in België putje winter is, is het in Zuid-Afrika namelijk hoogzomer. Kom ons gaan!

Mijn verblijf spendeer ik in een loft die ik uitkoos via Airbnb. Ik ben op slag verliefd op deze ruime loft. De loft is ideaal gelegen aan Bloem Street, vlakbij de hoofdstraat Bree Street die dwars door het hart van Kaapstad loopt. En, heel belangrijk, het ligt in een uiterst veilige buurt. De 24/7 beveiliging stelt mij enerzijds gerust maar doet mij anderzijds beseffen om waakzaam te zijn. Kaapstad is niet overal en altijd even veilig. Kies daarom voor een verblijf in een drukbevolkte omgeving, bij voorkeur dicht bij of in de toerische wijk Waterfront. De hoofdstad van Zuid-Afrika telt zo’n 5 miljoen inwoners waarvan er ruim 3 miljoen in townships wonen. Schrik hebben is overdreven, maar wees alert en gedraag je als toerist neutraal (*).


Bij aankomst valt onmiddellijk de gemoedelijke, Afrikaanse vibe op. Tijdens mijn eerste Uberritje sta ik al versteld van wat ik zie: wolkenkrabbers, leuke bars, hippe tenten … kortom een fantastische mix om te ontdekken. En de iconische Tafelberg? Die is ontzettend aanwezig in de stad!

Maar mijn ontdekkingstocht start ik eerst in de wijk Waterfront. Op het eerste gezicht lijkt die op een excentrieke buurt met streng beveiligde appartementsblokken van westerlingen. Ik wandel al snel tussen Belgen, Nederlanders, Duitsers en Fransen. Alles is hier kraaknet en veilig. Én daarnaast ook uiterst hip!

De grote toeristenbussen uit alle hoeken van de wereld spoelen aan in de populaire toeristenstad. De oude scheepsloodsen zijn omgebouwd tot open gallerijen vol lokale winkeltjes en lekkere foodspots met een wereldkeuken. De Watershed Market is top!
Geniet verder van de prachtige omgeving, rijkelijke jachten & verfijnde restaurants.

Op dag twee heb ik mijn ontbijtstekje gevonden! In The Jason’s Bakery smul je van granolabowls, sunny side up eggs, smoothies en huisgemaakte viennoiserie. De stoere industriële look ligt in de lijn van de meeste interieurs in de plaatselijke horecazaken.

Met een goed ontbijt vertrek ik richting die bijzondere Tafelberg. Kaapstad is de Tafelberg, dus zéker een must do! Let op: de iconische Tafelberg is niet te verwarren met de centraal gelegen Signal Hill die je ziet bij Waterfront. Beklim dus de juiste berg! ;-)

Ik ben amper getraind maar zit vol wilskracht. De beklimming van de Tafelberg moet en zal ik van mijn bucketlist afvinken. Ik hoor je al denken: hoe en waar begin je daar nu aan? Wel, eenvoudig. Er zijn een aantal routes om de berg te beklimmen. Ik kies voor de Platteklip Gorge route, de rustigste route over een trektocht van 3 kilometer. Ik doe het rustig aan en neem hier de nodige rustpauzes. De zon is namelijk broeierig heet en je kan best voldoende smeren en water voorzien. Op de top staat wel een restaurant en souvenirshop, maar die zijn er eerder om praktische redenen.

Het zicht vanop de kenmerkende vlakke top is ronduit adembenemend. Overigens toch even vermelden dat je ook met een kabellift de berg op kan. Voor iedereen toegankelijk dus!

Op dag drie is Bo-Kaap aan de beurt! De idyllische wijk herken je aan haar kleurrijke rijhuisjes. Het is een eerder achteropgestelde wijk, maar toch enorm charmant en in volle expansie. Dankzij de geschiedenis van de wijk zie je vooral Nederlandse en Britse architectuur. Het authentieke karakter wordt bij renovaties gerespecteerd. Zo loop je nog steeds door Nederlandse straatnamen: Langstraat, Dorpstraat, Buitengrachtstraat … Heerlijk toch!
Een lunchspot die je sowieso niet mag missen: Clarke’s (Bree Street). Ik at er de beste caesarsalade ooit, en ging er maar liefst vier keer heen!


Woodstock bezoek ik op dag vier. Na een Uberritje van zo’n 10 minuten kom ik aan bij The Old Biscuit Mill, een supergaaf innovatieproject waar jonge ondernemers hun creatieve producten aanprijzen. Een zaligheid om je te verdiepen in die vele winkeltjes van de wijk. Ook antiekliefhebbers worden hier verwend!

De Neighbourgoods Market was op zaterdag net afgelopen, maar ik kon nog hier en daar wat drukke vibes meepikken. Opgelet! De leuke markt is er enkel op zaterdag tussen 9u en 15u. Je kan hier proeven van een internationale keuken!

Zelfs Belgische Wafels zijn geen probleem (Waffles and Dinges). De meeste die in deze buurt wonen of vertoeven zijn inwijkelingen van over de ganse wereld. Dat creëert een hippe buurt en een samensmelting van culturen, wereldkeuken en creatieve ondernemers. Blijf hier zéker tussen de menigte. We zijn in een armoedige stationsbuurt met een hogere criminaliteitsgraad.

Dag vijf is de drukste! Terwijl ik gisteren noordwaarts trok, ga ik vandaag zuidwaarts: ronduit genieten in Hout Bay, een trektocht door Kaap de Goede Hoop en een sightseeing van pinguïns. Ik kies de bus, een beduidend goedkopere oplossing voor langere afstanden. Ik spring er nog snel even af in Green Point. En dat was de moeite! Ik pik nog even een bagel mee bij Kleinsky’s Delicatessen.

Hout Bay is een pak rustiger en volkser dan het zakendistrict van Kaapstad. Hier bezoek ik de Bay Harbour Market. Het gaat er hier luid aan toe en ik heb de indruk dat fish and chips hier hun oorsprong kennen. Terwijl de zeehonden de show stelen, geniet je van de heerlijke lokale keuken en het parelwitte strand. Het rustmomentje doet deugd!

Wie zuidwaarts trekt van de stad moet ook beslist ‘Kaap die Goeie Hoop’ bezoeken, jullie vast en zeker wel bekend. Even tippen: ik ben hier met een taxichauffeur met wie ik op voorhand de prijs bedong. Hier zijn namelijk geen bussen en slechts sporadisch Uber drivers.

In het meest zuidelijke punt van Zuid-Afrika start ik een wandeling van zo’n 4 uren. Je volgt eenvoudig de wandelpaden en geniet hier van de natuur. Voorzie voldoende water!

Op mijn terugweg stop ik nog even bij Boulders Beach. Hier moet je zijn om de pinguïns te zien. Honderden pinguïns laten zich hier gewillig fotograferen op hun territorium. Alhoewel ik het zéér toeristisch vind (betalen om op afgebakende wandelpaden te volgen tussen de menigte) raad ik het toch aan. Het is opnieuw een ander beeld van Zuid-Afrika. ’s Avonds eet ik bij Flamed Burgers in Loop Street, cool spot, guys!

Na wat verdiende nachtrust hop ik ’s ochtends binnen bij Dapper Coffee Co, uiteraard opnieuw on Bree Street. Hun allesomvattende slogan luidt: “Enjoy the eyecandy while sipping on a latte”. Juist ja, je zit hier tussen de auto’s middenin een toonzaal. Oldtimers, gloednieuwe fancy cars, het water loopt je in de mond. Al kan dat ook best zijn van al het lekkers dat ze hier serveren. De pancakes with maple sirop waren uitmuntend!

Op mijn chillax weekend bezoek ik Gardens. Kloof Street bruist van de horecazaken en is leuk ontdekken voor toeristen. Wijken als Gardens en Vredehoek liggen op de flanken van de Tafelberg en zijn zeer rustige wijken met mondaine optrekjes. Aangezien alles er zo sterk en goed beveiligd is, is het echt aangenaam wandelen.

In de late namiddag daal ik opnieuw af en lunch ik laat bij Seabreeze Fish & Shell. Voor de Squid Ink & Prawn Tagliatelle geef ik een dikke 10!

’s Avonds begeef ik mij richting The Fugard Theatre. Op de hoek van Harrington Street en Caledon Street zijn er net filmopnames bezig. Via de achterdeur mogen we binnen in het imposante theater. Mijn reis is niet compleet zonder de King Kong-musical. Als vanouds wordt dit verhaal geanimeerd gespeeld in een overvol theater. De sfeer die er hangt is exact wat ik zocht in Kaapstad!

Good to know!

  • El niño

Zuid-Afrika kampt al enkele jaren met grote watertekorten en langere periodes van droogte. In combinatie met een sterke bevolkingsgroei kampt de stad nu met extreem tekort aan water. Tap water wordt hier om die reden niet meer geserveerd en in zowat elke menukaart staat de waarschuwing dat de situatie zeer ernstig is. Grote panels en affiches waarschuwen overal in het straatbeeld om verantwoord om te gaan met het waterverbruik. Tijdens mijn verblijf heerst niveau 6. Dat wil zeggen: er gelden gebruikslimieten van 50l per dag, maximaal 1 douche per 48u, geen was en enkel groot toiletbezoek dien je door te spoelen. Al op de luchthaven word je hiervan voldoende geïnformeerd. Je merkt duidelijk op dat de bevolking waakzaam is voor Zero Day, de dag dat er in bepaalde wijken geen druppel meer uit de kraan komt. Per wijk brachten ze het waterverbuik per adres zelfs in kaart, zo ernstig is de situatie. Nu ja, als toerist trek je je er best niet té veel van aan maar hou er toch zeker rekening mee!


  • Rand

In Zuid-Afrika is de munteenheid Rand. 100 rand is iets meer dan 5,00 euro. Op restaurant eet je al snel gerechten tussen de 100 en 300 rand. De prijzen zijn prijs-kwaliteit zelf eerder goedkoop. Ik bezocht vooral lokale, hippe spots die met verse producten werken, het vaak in huis bereiden en zij vragen een eerlijke prijs.

  • Taal

Hier praat je met het gros van de bevolking goed Engels. Hier en daar hoor je de Afrikaanse moedertaal. Telkens een beleving om te horen! Bovenal, ga zéker naar Kaapstad, het is écht de moeite waard!

(*) Neutraal is voor iedereen anders. Wat jij als excentriek ziet is voor je buur misschien heel normaal. Toch raad ik iedereen aan je dagelijkse elektronica niet manifest te tonen, dure camera’s en pakjes met geld zijn in het straatbeeld uit den boze. My advice after my bloody hold-up: laat je ID & minimaal 1 kredietkaart waar je logeert en blijf zoveel mogelijk in drukke buurten. Dat was een uitdagende levensles.

Geschreven op 01/02/2018 door Bert

1206